De Douro vallei - Reisverslag uit Peso da Régua, Portugal van Lony Steijn - WaarBenJij.nu De Douro vallei - Reisverslag uit Peso da Régua, Portugal van Lony Steijn - WaarBenJij.nu

De Douro vallei

Door: Lony

Blijf op de hoogte en volg Lony

19 Februari 2023 | Portugal, Peso da Régua

Vanmorgen heb ik in alle vroegte nog een wandeling gemaakt door de wijnterrasssen rondom ons hotel. Heerlijk, wat n bijzondere omgeving. Na t ontbijt vertrokken we uit ons Casaldronho wijn wijnhotel. We hebben er nog een fles Casaldronho wijn gekocht €19.00. en we hebben afgesproken dat we deze op een bijzonder moment open zullen maken. We zagen er wel tegenop. Zou de auto geen schade hebben?, we hebben er gisteren niet meer mee gereden en hoe komen we weer boven? We zaten al hoog maar we moesten nog weer hoger over hele steile smalle paden. We spraken de jongen aan de balie. Hij zei, 'we helpen jullie met je bagage en we brengen jullie wel boven'. Wat geweldig!! Ze zullen er waarschijnlijk wel vaker mee van doen hebben.

Dus wij kwamen veilig en opgelucht weer op de openbare weg. We zijn daarna doorgereden naar

Peso da Regua. Dat is t begin van de Dourovallei.

Een prachtige route tot Pinhao met de auto. Maar hoog in de bergen over die smalle wegen vonden we toch te heftig. We hebben de trein genomen een heel oud treintje. Zoiets als bij ons de jaren 60/70 . Je waant je weer even jong haha. Heel mooi langs de Douro. Die prachtig slingert tussen de steile berghelling met wijnterrasssen. In Pinhao hebben we een boottocht van een uur gedaan nog verder over de Douro. De Douro vallei is een van de oudste wijnregios van de wereld. De productie van Portugese wijnen en port gaat wel tot 2000 jr terug.

Het lijnenspel van de wijnterrasssen tegen de steile berghelling en vormt een uniek landschap. De Unesco heeft t in 2001 uitgeroepen tot werelderfgoed.

Daarna weer terug met t treintje naar Peso da Regua. De trein kwam 3 kwartier later dan gepland. Alle mensen stonden op t verkeerde spoor en iedereen liep gewoon over t spoor en stapte aan de andere kant in.

Terug in Peso da Regua gingen we nog naar Museo do Douro. Alles over de geschiedenis en verwerking van de druiven. Intressant.

Daarna met de auto naar Viseu. Het viel weer niet mee om uit t stadje te komen, overal eenrichtingsverkeer en wat n hoogteverschillen. Eenmaal op de grote weg ga je als n speer. Prima weg en bijna geen auto's. En een prachtig landschap. Immens hoge bruggen en viaducten tussen de bergen. Nu zitten we in Viseu en morgen gaan we kijken wat hier te beleven valt.

Groetjes allemaal.

• 20 Februari 2023 - 02:13

Eem, Igor, Ovan En Iza :

Hoi mam en Willy,

Wow, dat ziet er prachtig uit [e-1f970]. Wat fijn dat jullie met de trein een ritje konden maken en zo beide ontspannen konden genieten en die boottocht ziet er ook fantastisch uit!!

Aardig dat ze van het hotel geholpen hadden met de auto. [e-1f605] Ik ben benieuwd naar jullie verdere avonturen.

Liefs xxx ons

• 20 Februari 2023 - 09:14

W V V :

Al mooie foto’s en enerverende reisverslagen van jullie gelezen / toch hebben jullie iets met steile weggetjes/ paden dat gelukkig steeds goed afloopt.

Prachtig landschap dat jullie zo doorkruisen en wat een prachtige steden doen jullie zo aan.

Is de motor van de auto wel krachtig genoeg voor dat steile klimwerk van jullie …. Is t n automaat ….

Geniet van dat alles Lony en Willy.

En goed en veilig vervolg van jullie tour.

• 20 Februari 2023 - 11:01

Tonny En Tonnie :

Weer spannend met de auto. Ik stel voor dat ik volgende x mee ga als privé chauffeur haha. Maar jullie reis is echt geweldig. Geniet ervan samen .

• 20 Februari 2023 - 11:13

Tineke:

Hallo Willy en Lony. Alweer bedankt lieve Loon voor jouw prachtige beschrijvingen en de leuke dingen die jullie mee maken . Heerlijk dat wij mee mogen genieten en er zo ook weer mooie herinneringen naar boven komen. Jullie maken er samen zeker iets heel gezelligs en soms iets spannends van. Wij krijgen er ook weer zin in zeker als wij het mooie weer zien. Geniet samen van het prachtige en vriendelijke Portugal. Liefs van ons.

Ben en Tineke.

• 20 Februari 2023 - 17:43

Karel En Henny:

Wat een mooie reis en wat beleef je veel zo

dit is echt een hele mooie herinnering dadelijk als je weer thuis bent

maar wat leuk dat die mannen jullie naar boven hadden gebracht

maar wat wil je met twee van zulke mooie en lieve dames

genieten nog even en van de lekkere Port en wijn

Gr karel en Henny