Vervolg!
Blijf op de hoogte en volg Lony
15 December 2012 | Nepal, Tānsen
De vrouwen werken hard. Je ziet ze op het land werken, de was doen, koken en vooral sjouwen met bladeren, hooi, hout. Het is mooi om de vrouwen in die mooie rode sari's door het landschap te zien lopen.
Toch gaan mannen en vrouwen heel respectvol met elkaar om. En hebben ze ook plezier samen.Het is de cultuur dat vrouwen zwaarder werk doen.
Je ziet heel veel jeugd en kinderen. Het lijkt wel of 85 procent van de bevolking onder de 25 jaar is.Ze zijn allemaal heel vrolijk. In grote groepen zie je ze in uniformen langs de weg lopen. Kinderen zijn blij, spelen spelletjes die wij vroeger deden, touwtje springen, knikkeren etc.
Wat toch vreemd aandoet is het middeleeuwse leven en de mobiele telefoon, die ook overal is.
Het leven is hier 4 a 5 keer zo goedkoop dan in Nederland.Alleen de benzine is duur. Kost 1.25 per liter. Voor 5 euro heb je meer dan goed gegeten.
De Nepalees eet 2 keer per dag Dal Bhat. Dat is rijst met linzen, groenten, curry, kip of vis.
De stroom hier is een groot probleem. In dec hebben ze 16 uur per dag geen stroom.Overdag is het nog lekker maar s'avonds en s'morgens is het koud! Niemand heeft verwarming. Iedereen zit met jas aan en muts op in het restaurant.
Ze praten heel graag met je maar soms zijn ze moeilijk te begrijpen. Zo kom je er niet gauw achter, hoe families in elkaar zitten.Want n neef of nicht noemen ze ook broer, zus of zoon/dochter.
Als je vraagt hoe de temp is, wordt je daar ook niet veel wijzer van. Als je het steenkoud hebt, zeggen ze nog dat het 20 graden is.Het lijkt wel of ze dat niet zo intresseert.
Van de meeste mensen horen we wel dat het niet goed gaat met het land.
de koning is ongeveer 8 jr geleden afgezet. De regering is corrupt. Verzand n eeuwige discussies. Ze kunnen geen regels maken.
Je hoort wel dat jongeren vernieuwing willen. Zo willen de meisjes liever spijkerbroeken dan sari's Je ziet ook echt wel moderne jongeren lopen. De jongens lopen ook allemaal in spijkerbroeken.
Wat je om je heen ziet is vooral rotzooi en chaos!!1 Alleen de terrassen in de bergen zien er zeer verzorgd uit.
In het begin kijk je je ogen uit.Als je er langer bent begint het wat te wennen.
Wat nooit went, is het verschil tussen arm en rijk. Er zijn hier heel veel arme mensen.Wat heel schrijnend is, dat je kinderen ziet met hele vieze kleren, zonder schoenen. Als je dan s'avonds er een paar onder wat lapjes in een portiekje ziet zitten, dan breekt je hart! Of je ziet ze eten tussen het vuilnis uithalen.
Verder is Nepal een prachtig land. Het heeft alles.
Toeristen zijn hier meer dan welkom. Ze doen er alles aan om je je thuis te laten voelen.
Namasteeeeee.
15 December 2012 - 16:11
Wim V V:
Ha Lony,
Weer een hele reeks verslagen van je uit het Nepalse. Je beschrijft het uitgebreid en in begrijpelijke taal. Je kunt na deze reis een boekwerk over Nepal uitgeven en exact aangeven waar je het goede rood voor de tilak/tika moet halen. Ga je ons daar ook mee dat rood "bewerken"?? ( dan zoek ik dekking, grapje he )
Fantastisch om zoveel vallende sterren in één nacht te zien.
Je hebt er allemaal veel voor overom dat allemaal te zien, de schitterende zonsopkomst met op de achtergrond de Himalaya, wat wens je je nog meer.
Nog een fijne week, onze kerstboom staat en de lempkes branden!!
15 December 2012 - 17:36
Marion:
He loontje
Je moet van de week nog maar extra hard genieten want volgens mij gaat jullie laatste week beginnen.
Ik weet niet of je nog in de gelegenheid bent om berichtjes te plaatsen maar ik geniet enorm van je verhalen en net zoals wim schreef je kunt zo een zeer onderhoudend reisboek schrijven ter promotie van Nepal want dat kunnen die mensen wel gebruiken zo te lezen inkomsten van het toerisme!
Maar alvast hartstikke bedankt dat ik een beetje heb mogen meegenieten van je prachtige reis.
Ciao marion -
15 December 2012 - 17:55
Addy Pim:
Hoi Lony en Hanneke
Wat mooi allemaal weer , ik krijg er ook zin in, ik ben benieuwd naar de foto's. Wat schrijf je leuk, je heb veel talenten
Lony ik heb het zonnebloem vakantie boek aan Annelies mee gegven die zou het bij je dochter in de bus doen.
Dan kun je weer een nieuwe reis uit zoeken, zo snel mogelijk met je moeder uit zoeken , anders is alles bezet.
geniet nog samen , groetjes Addy
15 December 2012 - 23:42
Tonny:
Hoi Lony,
Wat veel reisverslagen weer! Zo mooi beschreven allemaal.
Je hoofd zit vast vol met al die bijzondere indrukken en al het moois dat je ziet.
Over een week ben je weer thuis, ik zal je verslagen missen. Misschien volgend jaar weer zo'n mooie reisbeschrijving?
Nog een week genieten in Nepal, veel plezier!
Groetjes, Tonny